De beste boeken van 2015

Het einde van het jaar nadert, het is dus tijd voor een terugblik. Daar hoort een lijstje bij: de beste boeken van 2015. Als ik zeg dat 2015 een goed boekenjaar was, dan betreft dat de kwaliteit, niet zozeer de kwantiteit. Veel drukke dingen gaven me minder tijd om te lezen. Wel relatief veel nieuwe boeken gelezen – en wat voor boeken! De beste boeken die ik dit jaar heb gelezen, zijn ook allemaal in 2015 uitgekomen.

De_langste_nacht_Otto de KatIn februari verscheen zowel De langste nacht van Otto de Kat als Stadium IV van Sander Kollaard. De langste nacht is helemaal De Kat. Hij brengt de personages uit zijn eerdere romans Bericht uit Berlijn, Julia en De inscheper samen in dit nieuwe verhaal. Zoals altijd bij De Kat gaat dat zeer precies beschrijvend, op heerlijk rustige toon – haast is er nergens.

Sander Kollaard - Stadium IVDe roman van Kollaard zowel prachtig als ontzettend naar tegelijk. Kollaard toont de laatste fase van het leven van een vrouw bij wie terminale kanker is geconstateerd. Het leven wordt steeds moeilijker, de pijn erger en echtgenoot Barend doet steeds meer zijn best om Sarie te verzorgen, om haar lijden te verzachten. Sander Kollaard schreef een zeldzaam aangrijpende roman.

Twee prachtboeken dit, maar sinds mijn eerste kennismaking met het werk van Stephan Enter heb ik met ieder boek dat ik van hem las meer en meer bewondering voor hem gekregen. Zijn nieuwste boek Compassie, is ook alweer zo ongelofelijk goed; het beste boek van 2015 wat mij betreft.de beste boeken van 2015

Enter slaagt erin je als lezer helemaal op te sluiten in het perspectief van Frank. Samen met dit personage kijkt je zelfverzekerd de wereld in, de wereld van liefde en internet-daten in dit geval. Slechts heel af en toe weet Enter de blindheid van Frank door te laten schemeren. Want natuurlijk loopt het anders dan gepland. Maar van hoe dat gebeurt, maakt hij toch een verrassing. Wat een schrijver, die Enter!

Dit waren mijn favorieten van dit jaar. Heb ik wat moois gemist? Suggesties zijn meer dan welkom – voor volgend jaar dan.

2 gedachten aan “De beste boeken van 2015”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte