De beste boeken van 2012

Het NRC geeft een overzicht van de beste boeken van 2012. Alle boekenredacteuren kiezen drie van hun favorieten. Zonder onthutst te zijn, stel ik vast dat ik geen van de genoemde boeken heb gelezen. Wel vraag ik me af wat ‘mijn’ beste boeken zijn.

Grip van Stephan Enter: duidelijk. Dat is het beste boek dat ik in tijden heb gelezen. Vorig jaar kreeg ik het van Sinterklaas. Van de auteur had ik nog nooit gehoord. Hij houdt zich ook op de vlakte, maar na lezing van Grip vroeg ik me af hoe het mogelijk was. Een fenomenaal schrijver – niets minder dan dat. Vrijwel meteen ook een eerdere roman van Enter gekocht: Lichtjaren. Ook al zo goed.

The sense of an ending hoort ook zeker bij de beste boeken die ik heb gelezen. Een ijzersterk boek. Vooral omdat Julian Barnes erin was geslaagd om me de eerste helft van het verhaal nietsvermoedend mee te nemen in de gedachtewereld van de hoofdpersoon. En dan komt die brief… Nog nooit had ik zo’n dreun geregen van een boek. Prachtig tot het einde toe.

Verder was Zeno Cosini denk ik het leukste personage dat ik dit jaar ben tegengekomen. Het eerste hoofdstuk, dat over roken waar iedereen het alleen maar over heeft, vond ik nog wel het minste. Verdere hoofdstukken vond ik veel beter en leuker. Ik vraag me alleen wel af wat ik verder gelezen heb. Ja, een aantal recentere titels kan ik nog opnoemen, maar wat las ik begin dit jaar? Heb ik iets herlezen? Geen idee meer. Ik kan niet geloven dat ik niet meer gelezen had dan het lijstje titels dat ik heb.

Mijn voornemen om het bij te gaan houden. Alle boeken die ik vanaf nu lees. Met daarbij een langere of kortere aantekening van wat ik ervan vind. Hier dus.

Op de lijstjes van de NRC-redacteuren staat Otto de Kat niet. Veel goeds over hem gelezen; ik ben benieuwd. Ook naar The marraige plot van Jeffrey Eugenides en Winterhanden van weer Enter. En ik moet ook maar eens een begin maken met achterstallig leeswerk. Ik heb nog wel een aantal ongelezen boeken in de kast staan wachten. Ik hoop dat ik er in 2013 aan toekom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte