De liefde tussen mens en kat

Over De kat van Takahashi Hiraide

Takahashi Hiraide - De katMet katten is het altijd oppassen geblazen. Voor je het weet houd je zo veel van ze dat je ze nooit meer kwijt wilt. Daarvoor hoef je er niet per se zelf een te hebben, het kan namelijk ook met een buurpoes. In de korte roman De kat van de Japanse schrijver en dichter Takahashi Hiraide is dat precies wat er gebeurt. En ook niet heel veel meer dan dat, eigenlijk. Een groot deel van deze roman bestaat uit beschrijvingen van de omgang van een jong stel met de kat Pukkie. Aandachtig en precies beschreven, maar tegelijk veel open latend voor de lezer.

De relatie van het stel, beiden actief in de literatuur, wordt nieuw leven ingeblazen wanneer de kat van het buurjongetje op verkenningstocht gaat. En dus ook bij hen in de tuin komt. Het begint met kleine spelletjes, het eindigt met een diepe liefde voor het beest – zoals dat gaat met poezen. Ze beginnen de kat eten te geven en richten in hun huis ook een slaapplek in voor hun gast.

Vasthouden

De kat speelt zich af in Tokio, maar in niets doet de kleine wereld van het verhaal denken aan het frenetieke beeld van de stad zoals we dat kennen. Het stel woont in de Bliksemsteeg, zo genoemd vanwege de zigzaggende loop van de straat. En uitgerekend in deze rustige buurt wordt Pukkie overreden door een auto.

een elegant geschreven verslag van de liefde van twee mensen voor een kat

De jongeman heeft schrijfambities en langzamerhand kom je erachter dat De kat de roman is die hij over het voorval heeft geschreven. Hij probeert na te gaan hoe het gebeurd is. Hij gelooft er niets van dat Pukkie in de rustige Bliksemsteeg overreden is. De roman is een poging om het voorval te reconstrueren:

Heeft Pukkie dan haar laatste dag op een volkomen andere manier doorgebracht dan normaal? Wat is er toch gebeurd die dag, die ene dag als een kleine druppel? Ik wil het zo graag weten, maar sindsdien is dat alles opgeslokt door de duisternis van de tijd.

Maar De kat is meer dan een reconstructie en een poging om het gevoel vast te houden. In al zijn eenvoud is het vooral een elegant geschreven verslag van de liefde van twee mensen voor een kat – en ook weer voor elkaar.

Takahashi Hiraide – De kat
vert. door Luk van Haute
harde kaft, 160p.
2e dr. Meulenhoff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte